Recept van Yakiniku, categorie: groenten, bijgerecht, kamado
4 personen. Voorbereiding: 30 min, bereiding: 120 min, totaal: 150 min
INGREDIËNTEN
- 1 kilo bieten (liefst een mix)
- 1 limoen
- ½ tl gember
- teentje knoflook
- ½ chilipeper
- 10 gr verse koriander
- 90 gr volle Griekse yoghurt
- Szechuan peper
- Zeeuwsche zout gerookt zout
- 1 limoen
VOORBEREIDING
- Steek een kleine hoeveelheid houtskool aan en verwarm de kamado tot een temperatuur van 90 °C. Zodra de temperatuur bereikt is plaats je de pro set in de kamado. Plaats hierna het halve maan hitteschild onderin en leg het standaardrooster op het hoogste level in de multilevel lift.
- Voeg wat rookhout toe met behulp van de woodchipper, voeg ook een beetje Fire herbs toe en rook de yoghurt 10-20 minuten in een kom of koekenpan. Haal vervolgens de yoghurt eruit en laat het op een bord afkoelen tot kamertemperatuur.
BEREIDING
- Haal de roosters van je kamado en voeg wat extra kolen toe. Verwarm je kamado tot 250 °C.
- Leg de bieten (maar houdt er 2 achter) direct tussen de kolen en rooster ze ongeveer 1 – 1,5 uur, cavemanstyle. Laat de bieten nadien een beetje afkoelen.
- Snijd ondertussen de koriander fijn en rasp de gember, knoflook en limoen. Zorg ervoor dat je alleen de buitenste groene laag van de limoen raspt.
- Snijd nadien ook de chilipeper fijn. Maal met een vijzel fijn of hak met een scherp mes tot een salsa en plaats de salsa in een kom.
- Top af met een beetje limoensap, olijfolie, Szechuan Pepper en gerookt zout en meng goed door elkaar.
- Pel nu de gegrilde bieten, verwijder hierbij alle as en verbrande schil.
- Snijd nadien de gegrilde bieten in vieren. Snijd nu ook de rauwe bieten flinterdun (het best op een Japanse mandoline) en kruid de afgekoelde yoghurt met Szechuan Pepper en gerookt zout.
- Verdeel ten slotte de gerookte yoghurt op het bord, leg wat gekookte en rauwe stukjes biet op de yoghurt en maak af met de salsa.