Recept van BBQ to the MAX, categorie: gevogelte, hoofdgerecht, snack, kamado
4 personen. Voorbereiding: 40 min, bereiding: 120 min, totaal: 160 min
INGREDIËNTEN
Kip:
- 2 kilo dijfilet van boerderijkip
- 200 ml kookroom
- 1/2 eetlepel gerookte paprika
- 1 theelepel cayennepeper
- 1/2 eetlepel komijn
- 1/2 eetlepel oregano
- 1/2 theelepel zout
- (Voor het gemak kun je natuurlijk ook onze Ridiculous chicken rub nemen 😉
Tomatensalsa:
- 1 bos lente-ui
- 8 lekker, rijpe, tomaten
- halve chilipeper
- 1 handje verse koriander
- 1 sap van halve limoen
- zonnebloemolie
- tabasco of chipotlesaus
Guacamole:
- 3 rijpe avocado’s
- 1 kleine rode ui (fijn gesneden)
- 1 limoen (het sap)
- verse koriander (gehakt)
- 1 jalapeno peper of rode peper (fijn gesneden, zaadlijsten en pitjes verwijderd)
- peper en zout (naar smaak)
- 1 tomaat (optioneel / fijn gesneden)
- 1/2 theelepel komijn poeder (optioneel)
Fajita:
- grote tortilla wraps
Benodigdheden
Piro barbecuespit of Yakiniku grillpan
VOORBEREIDING
- Begin op tijd, zodat de kip ruimschoots kan marineren. Maak als eerste een marinade en laat de kip daarin minimaal 4 uur marineren.
- Tijd om de kamado aan te Steken. Bereid de barbecue voor op indirect grillen, gebruik een lekbak onder het spit, op ca. 160 graden.
- Prik de gemarineerde kip op het spit en zet vast met de spitvorken (eventueel kun je er grote stukken paprika aan toevoegen). Zorg dat de kip uiteindelijk in het midden van de barbecue zit zodat aan alle kanten de warmte er omheen kan.
BEREIDING
Prik de probe van je draadloze thermometer in de kip aan het spit. Plaats het spit op je kamado en zet aan om te draaien. Stel de thermometer met de app op je telefoon in op een kerntemperatuur van 70 graden.
Maak intussen de salsa en de guacamole:
Snij de ui in dunne ringen, snijd de chilipeper (met of zonder zaadjes, dat is aan jou) en hak de koriander. Voeg de limoensap toe. Snij vervolgens de zaadlijsten uit de tomaten en snijdt in kleine blokjes. Voeg deze toe aan het uimengsel. Breng op smaak met zonnebloemolie, zout, peper en tabasco of chipotlesaus.
Gebruik een kom en doe hier het vruchtvlees van de avocado in. Prak dit met een vork en meng vervolgens de fijngesneden ui, jalapeno of rode chilipeper en koriander doorheen. Mocht je tomaat of komijn willen toevoegen dan kun je dit ook direct doen. Breng het vervolgens op smaak met limoensap, peper en zout.
Haal als de gewenste kerntemperatuur de kip van de barbecue. Laat even rusten, zet het spit rechtop boven een ovenschaal (beetje spektakel is leuk!) en snijdt met een mes steeds repen van de zijkant.
Neem een tortillawrap en vul deze met kip, je kan hier eventueel ook nog wat ingelegde rode ui of rauwe ringen van rode ui, reepjes rauwe paprika en / of komkommer aan toevoegen (misschien als je dat lekker vindt nog wat van je favoriete barbecuesaus?) en wat dacht je van geraspte kaas? Vouw de tortilla dicht.
Plaats het cast iron rooster op je barbecue en grill de wraps nog even. Serveer eventueel in butcherpaper, en de salsa en guacamole er naast. Voor een feestje kun je natuurlijk ook een kleinere tortilla wrap nemen zodat je een lekker hapje kunt serveren.