Recept van BBQ to the MAX, categorie: vlees, hoofdgerecht, kamado
4 personen. Voorbereiding: 20 min, bereiding: 60 min, totaal: 80 min
INGREDIËNTEN
- 1 stuk tomahawk van Waards kalf (per stuk ca. 800 gram)
- Rich rib rub, rub naar keuze of gewoon peper en zout
VOORBEREIDING
In dit recept gaat het me niet zozeer om de ingrediënten maar voornamelijk om de bereiding van een mooie beef cut. De reverse seared wijze van grillen past het best bij een behoorlijk stuk vlees, eventueel met bot, vanaf ca. 800 gram.
Bereid je kamado voor op indirect grillen op 110 graden. Laat je vlees op kamertemperatuur komen, breng je vlees op smaak met de gekozen rub of met grof peper en zout.
BEREIDING
Breng de probe van je thermometer aan in het vlees en stel in op een kerntemperatuur van 42 graden. Wij adviseren een draadloze thermometer (bijvoorbeeld de Inkbird INT-11P-B Wireless). Dit werkt perfect, geen draadjes die in de weg zitten bij het keren van je product.
Leg je vlees op je rooster en sluit het deksel.
Als je de gewenste temperatuur hebt bereikt haal je het vlees van je barbecue en leg apart om te rusten (de temperatuur zal nog een beetje doorstijgen) Intussen breng je de temperatuur van je kamado omhoog naar 220 graden en plaats een rooster naar keuze (bijvoorbeeld je cast iron rooster voor een mooie grillstreep). Zodra deze temperatuur is bereikt leg je je vlees, met thermometer, terug op het rooster om af te grillen. Hierbij stel je de gewenste temperatuur in, zoek ik hierbij naar je eigen voorkeur, welke gaarheid wil je bereiken, bloederig rood of doorbakken. Ik ga meestal uit van een kerntemperatuur van 54 graden.
Afhankelijk van de grootte van je vlees kun je het ook direct grillen. Stel dan meteen de uiteindelijk gewenste kerntemperatuur in en je barbecue bij voorkeur iets lager, 180 graden. Let hierbij wel op welke rub je gebruikt. Veel rubs bevatten veel suiker, dus pas op voor ‘zwart verbrand en nog niet gaar’.