De Kamado is een barbecue naar traditioneel Japans model. Het is in de oorsprong afgeleid van de Aziatische tandoor. Men maakte een kuil in de grond, waarin een vuurtje werd gemaakt en waarin stenen zorgden voor geleiding van de warmte. Als de vlammen waren verdwenen, had men op de bodem gloeiende kooltjes en gebruikte men de zijkant van de kuil om brood tegen te bakken.
Toen men eenmaal de kennis had om potten te bakken, werd deze vanzelfsprekend toegepast op deze kleioven. Het was pas aan het begin van de vorige eeuw dat men in Japan een manier vond om de Kamado ook te sluiten, zodat er zachtjes in gegaard kon worden. De huidige Kamado hebben we te danken aan de Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog deze “Kamado” aantroffen in Japan. Met de techniek vanuit Japan ontstond de juiste verfijning, de Kamado zoals we hem nu kennen. De ovale vorm van de Kamado zorgt ervoor dat de hete lucht goed kan circuleren. Doordat je zelf gemakkelijk de toevoer van zuurstof kunt regelen, ben je zelf de baas over de temperatuur.